PROMOCIJA CD-a "BOŽJE DJELO"

Vijest:

U subotu, 8.11.2014., u sportskoj dvorani Tehničke škole „Ivan Sarić“ u Subotici, predstavljen je prvi CD Vokalno-instrumentalnog sastava Proroci, pod naslovom „Božje djelo“, izdan u nakladi Galerije sakralne umjetnosti „Laudato“. Na promociji svog albuma prvijenca, Proroci su izveli nekoliko autorskih pjesma, kao i nekoliko obrada poznatih duhovnih šansona. Na promociji su izvedene i pjesme Marije Kovač, jedne od članica Proroka, koja je prije nekoliko godina izdala samostalni album „Hajdemo zajedno“. Specijalni gosti koncerta bili su dragi dugogodišnji prijatelji Proroka, duhovno-glazbeni sastav Apostoli mira iz Zagreba.

Sama promocija

Na promociji albuma VIS-a Proroci, po prvi puta se javno mogla čuti priča kako je Bog isprepletao životne staze ovih mladih ljudi i zašto je sam nosač zvuka dobio naziv „Božje djelo“. Naime, to su priče koje nigdje nisu zapisane, doli u njihovim životima. Tijekom večeri, članovi sastava su ispričali nekoliko značajnih događaja koji su obilježili put ove grupe. Riječ je o raznim pričama od samog osnutka, preko zaista velikih nastupa, pa sve do predvođenja euharistijskih klanjanja u najužem sastavu vjernika. Tu je svakako bilo dirljivih trenutaka, također i onih komičnih, koje su oni na svoj originalan način prenijeli.

Na promociji se obratila i Ksenija Abramović, direktorica „Laudata“, koja je dala kratak osvrt na „sjeme“ koje je bačeno još prije 8 godina, a koje je izrodilo ovim događajem i ovom glazbom. Također se na samom kraju koncerta oglasio i vlč. Andrija Anišić: „Ima li još uvijek proroka? Ima! Evo ih, tu su! Naši Proroci nisu profesionalni sastav, oni i uče, studiraju, rade, žene se i udaju… Njihovo poslanje u proteklim godinama nije bilo samo u sviranju i pjevanju, nego i u mnogim drugim aktivnostima u Crkvi – bili su animatori naše župe, aktivni u pastoralu mladih Subotičke biskupije, držali su predavanja, svjedočili, organizirali seminare i duhovne obnove, pisali projekte i pribavljali nužna sredstva za svoje i ne samo svoje aktivnosti, sudjelovali su u karitativnim i humanitarnim akcijama i još puno toga. Proroci naši dragi, hvala vam na svemu! Duh Sveti neka vas vodi i dalje, da možete slaviti Gospodina i svjedočiti za Njegovu dobrotu i ljubav u svijetu. “

Što razlikuje duhovnu od svjetovne glazbe?

Glavna razlika između duhovne i svjetovne glazbe se sastoji u svjedočanstu! Tekstopisci i izvođači svjetovne glazbe ne moraju nužno stajati iza teksta i cijele priče o kojoj pjesma govori, dok je kod duhovnih pjesama potreban duhovni autoritet i svjedočansto - svaki tekstopisac i izvođač moraju stajati iza izrečenog teksta i odsvirane note. To je glavna razlika između ta dva pravca. To je jedan od razloga zašto „štancanje“ duhovnih pjesama zna uroditi mlakošću i sladunjavim tekstovima, a ne konkretnim pozivom na uzdizanje duše Bogu. Zato je na duhovnoj sceni česta pojava da se tek nakon dužeg vremena i rada izda nosač zvuka.

Izdavačka kuća

Album „Božje djelo“ izdan je u nakladi Sakralne galerije „Laudato” iz Zagreba. Galerija Laudato jedinstvena je po tome što predstavlja isključivo djela renomiranih hrvatskih umjetnika saživljenih s kršćanskom ikonografijom. Jedna od njihovih djelatnosti je i izdavanje nosača zvuka sakralne glazbe, pa tako i one suvremenog izričaja.

Kako je nastala suradnja s tom kućom?

Prvi susret s Ksenijom Abramović, osnivačem Sakralne galerije „Laudato“, dogodio se još 2003. godine, a 2005. godine Proroci su se malo bolje upoznali s Ksenijom Abramović prilikom njezinog posjeta Subotici, jer je bila prevoditelj na seminaru o. Jamesa Manjackala , zajedno s Apostolima mira. Prijateljstvo ove divne žene i Proroka godinama se Božjom rukom produbljuje zahvaljujući raznim glazbenim projektima i festivalima, a osobito Marija fest-u u Molvama, koga organizira upravo „Laudato“. U nakladi „Laudata“ izdan je i album Marije Kovač, pod nazivom „Hajdemo zajedno“.

Sam CD – pripreme i što možemo naći na njemu?

Kompletno glazbeno snimanje albuma odigralo se u studiju Viktora Keslera, koji potpisuje i većinu aranžmana. Glazbu, osim Viktora Keslera, potpisuju i Filip Čeliković, Darko Temunović, Adrijana Baković, Branislav Salak i VIS Proroci. Tekstopisci pjesama na nosaču zvuka su Josipa Dević, Nevena Mlinko, Mirjana Jaramazović i Željka Zelić, dok aranžmane potpisuju Viktor Kesler, Filip Čeliković, Branislav Salak i VIS Proroci.

Ideja o izdavanju albuma je postajala još odavno, jer je pjesama bilo dovoljno. Međutim, potreban je određeni period, kako bi pjesme sazrijevale, te dobile na težini, ne samo zbog riječi, nego i duhovnog autoriteta. Same priprave za CD su trajale skoro godinu dana, jer je bilo potrebno preraditi starije pjesme, kao i pripremiti dizajn i slično.

Iako sastav broji preko 20 autorskih pjesama, odlučili su se za objavljivanje 14 autorskih pjesama, zatim jednu u kojoj su dio Bend aid-a, kao i dvije obrade pjesama prevedenih sa engleskog jezika, a snimljenih u jedinstvenom, sopstvenom aranžmanu.