MarijaFest 2014.

U nedjelju, 12.10. održao se dvanaesti po redu MarijaFest u Molvama, te je okupio mlade glazbenike i ujedno štovatelje Blažene Djevice Marije sa raznih strana Hrvatske, te Proroke iz Subotice.

Uoči festivala, u subotu, organiziran je duhovno-glazbeni kamp za izvođače. Na početku kampa gospođa Ksenija Abramović se obratila okupljenima. Podržala je, zahvalila se i ohrabrila sve mlade koji su došli na Festival i koji štuju Sv. Mariju da nastave da se bave ovakvom glazbom i budu uzorita omladina. 

Profesorica dr. Denis Vasilj održala je predavanje "Interpretacija suvremene duhovne glazbe (pjesme)". Govorila je o velikoj moći i utjecaju glazbe, te je sudionicima pružila priliku da i sami osjete različite emocije dok su slušali različite oblike glazbe. Naznačila je da je veoma važno njegovati glas i znati ga pravilno koristiti, te ga što bolje očuvati. Istakla je koliku vrijednost imaju riječi i naznačila da je osobito u duhovnoj glazbi bitno znati prenijeti poruku pjesme i omogućiti slušateljima da ju shvate i dožive na pravi način. Iza teorijskog djela uslijedio je praktični, gdje su sudionici radili upjevavanje, vokalize, vježbali pravilno držanje, izgovor i disanje sa profesoricom. Kraj ovog dijela bilo je zajedničko učenje pjesme i himne MarijaFest-a "Majko, tebi pjevamo". Spot možete pogledati ispod.

 

Za završetak prvog dana mladi su slavili i zajedno animirali Svetu misu, te nakon toga imali klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Osnaženog duha pošli su na spavanje.

U nedjelju, u 11h u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije slavljena je Sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a glazbeno animirao Zbor mladih varaždinske biskupije. Predivan sunčani dan mladima je poslužio kao prilika da se razigraju, druže, produbljuju poznanstva među bendovima i razmjenjuju svoja iskustva.

Festival je započeo u 19.30h i održao se u Društvenom domu u Molvama. Nastupilo je deset izvođača: VIS Izidor, zbor mladih Belafuža, Ana-Marija Šarić, Ljubo Vuković i ŽVS Sveti Marko, Otkrivenje, VS Matheus, Čedo i Matija Antolić i zbor Hrid, Mihovil, Apostoli mira i VIS Proroci. Svaki izvođač je interpretirao dvije pjesme, jednu novu - napisanu za festival, i drugu -  već izvođenu. "VIS Proroci" su ove godine nastupili sa pjesmom “Marijinom rukom vođeni”, za koju je tekst napisala Željka Zelić, glazbu fra Filip Čeliković i aranžman Viktor Kesler. Kao drugu pjesmu izabrali su “Putem povjerenja”, sa kojom su nastupili na Uskrsfestu 2013., čijeg su teksta i glazbe sami autori, a aranžman je uradio Viktor Kesler. Festival je ove godine imao posebnu čar, izvođači su na veoma dirljiv način prikazali pjesme Majci Mariji, te svojim talentima potvrdili Božju veličinu i kreativnost.