SHKM Dubrovnik 2014.

Susret Hrvatske katoličke mladeži održao se ove godine 26. i 27.04. u Dubrovniku. Geslo susreta je bilo „Na slobodu pozvani“ (Gal 5,13). Veliki broj mladih, čak 35000, pohrlilo je iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih krajeva svijeta da bi se susrelo i zajednički doživjelo prisustvo živoga Boga u misnom Otajstvu. Iz Subotičke biskupije uputila su se 3 autobusa, zajedno sa VIS-om "Proroci", koji su prije nego što su stigli u Dubrovnik, posjetili i Sarajevo i Međugorje.

Dolazak mladih u Dubrovnik bio je popraćen velikim izlijevima kiše, ali ona ih nije spriječila da budu veseli, razigrani, da slave Gospodina i zbog sunca i zbog kiše i zbog svih darova koje nam neprestano daje. VIS "Proroci" su pred početak glavnog događaja susreta, Svete mise, glazbeno animirali okupljene mlade. U prvom dijelu, otpjevali su nekoliko pjesama sami, a nakon toga još poneku i sa "Apostolima mira". Tisuće su pjevale i plesale zajedno sa njima u kabanicama i pod kišobranima. Dio nastupa i atmosfere u pretprogramu možete vidjeti ovdje: 

Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić s apostolskim nuncijem Alessandrom D’Erricom, 3 nadbiskupa, 12 biskupa i oko 5 stotina svećenika u luci Gruž. Biskup Uzinić govorio je o geslu susreta, a nuncij je prenio poruku pape „Tko stavi Krista u središte svog života, nikad se neće razočarati. Vjera nas odvlači od sebe kao središta svijeta. Izaberite Krista kao učitelja, samo tako ćete biti slobodni, a život će vam imati smisla.”

Svečano misno slavlje završilo se proglašenjem slijedećeg SHKM-a u Vukovaru 2017.

Drugi dan susreta, sudionici su bili raspoređeni po različitim župama Dubrovnika. VIS "Proroci" i mladi Subotičke biskupije smješteni su u župu sv. Ilara u Mlinima, gdje je uz sunčane zrake koje su se presijavale na nasmijanim licima slavljena Sveta misa. Nju je predvodio biskup kotorski mons. Ilija Janjić, a "Proroci" su je glazbeno animirali. Na kraju Svete mise, uslijedio je još kratak program za mladeples koji su predvodili i osmislili animatori susreta, i predstavljanje drugih župa i biskupija sa kojih su došli sudionici, kako bi se mladi bolje upoznali jedni s drugima.

Ponijeli smo sve najbolje dojmove sa ovog susreta, došli svojim domovima osnaženog Duha, ali i sa svješću da je na nama zadatak dalje kroz svijet prenositi Radosnu Vijest i živjeti  našu vjeru u slobodi i istini svakoga dana.