Biografija

Kratka povijest Vokalno-instrumentalnog sastava

Cilj skupine je slavljenje i naviještanje Radosne vijesti kroz glazbu. Vokalno-instrumetalni sastav je osnovan 2005. godine na inicijativu vlč. Marinka Stantića, a nakon Susreta hrvatske katoličke mladeži u Puli, 2006. godine je napravljena današnja postavka instumentala i glasova. Vrijedno je napomenuti kako je ovaj sastav jedan od prvih sastava ovog duhovnog žanra, koji su osnovani na teritoriji Subotičke biskupije, te bez prestanka rade preko 8 godina.

Pjevaju na misama, susretima mladih, duhovnim obnovama, kao i na festivalima duhovne glazbe. Nastupili su na Bono festu, Hosana festu, Uskrs festu, Marija festu i Tonka festu. Na tim festivalima su ostvarena i mnoga prijateljstva, te je u suradnji sa Vokalnim sastavom Matheus iz Bizovca 2009. godine održan adventski koncert na gradskom trgu u Ogulinu, kao i humanitarni koncert u Bizovcu za pomoć Humanitarno - terapijskoj zajednici za pomoć ovisnicima - Hosana, koja djeluje na prostorima Subotičke biskupije. Na Kampu duhovne glazbe koji je održan 2010. godine u Podrutama, započela je ozbiljnija suradnja sa Matheusima i Apostolima mira. Od tada se ovaj kamp razvija, te diže na viši nivo, tako što se svake godine održava kamp duhovne glazbe na Marija festu u Molvama, a kamp predvode glazbenici s duhovne scene.

Suradnja Matheusa, Apostola mira i Proroka izrodila je zajednički koncert, 4.12.2010. godine u Subotici, pod nazivom „Zagrljeni u duši“, te zajedničke korizmene duhovne obnove u Đakovu, pa iduće godine u Velikoj, a protekle dvije godine su ova tri benda imala duhovnu obnovu u Subotici. VIS Proroci su se u suradnji sa VS-om Matheus, VIS-om Damjan i Zvonimirom Kalićem okupili u Band aid Mreža ribara, te načinili pjesmu „Mreža ribara“ povodom Papinog dolaska u Hrvatsku, 2011. godine.

Još jedan plod festivala duhovne glazbe ogleda se u prijateljstvu Proroka i Mihovil Gospel Choir-a sa Kamena kraj Splita. Ovi mladi upoznali su se prilikom njihovih nastupa na Hosanafestu u Subotici, a „Mihovil“ je dragovoljno pozvao Proroke na odmor u Split. Suradnja dvije duhovno-glazbene skupine ogleda se i u obradi autorske pjesme Proroka, „Jedina“, od strane Mihovila, pod ravnanjem Mate Pocrnjića.

Za posebne zasluge širenja Božje riječi (na svoj način), Prorocima je dodjeljena nagrada Ivan Antunović, koju dodjeljuje Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“.

Ove godine Proroci su nastupili na SHKM u Dubrovniku, sačinjavajući dio bendova iz cijele Hrvatske i okolice, koji su nastupili u predprogramu, na kojem se okupilo oko 30 000 mladih. Božja ruka Proroke je nedavno odvela i na Međunarodni kršćanski festival u Belozemu u Bugarskoj. Nošeni Duhom Božjim i snažnom vjerom i voljom, ovi mladi žele pružiti drugima mogućnost da osjete evanđeosku slast u svakodnevnom životu, koju su i oni sami doživjeli i spoznali kroz pjesmu.

Zanimljivosti:

Proroci su zajedno proputovali kroz 50 gradova u regionu: Novi Sad, Beograd, Niš, Zagreb, Dubrovnik, Split, Rovinj, Plovdiv, Sofija. Kada bismo to preračunali u kilometre, zajedno su prešli preko 40 000 km , a kada bismo to sve pretvorili u sate, to vam dođe preko 500 h vožnje – znači, kao da se vozite preko 20 dana neprekidno u autu!